SURIV – en känslokonsert om corona (NIPÅ LIVE)

Detta blir en konsert som sätter ljud på känslorna i en upponervänd virus-värld. Det blir en långsam fri musikalisk tolkning av några åländska musiker i Stockholm, där vi får fokus på mötet mellan musiker från olika bakgrund, och utforskande improvisation av sound ges stort utrymme.

Musiken är avsedd att intas i stillhet – vaken eller sovande – gärna kombinerad med meditation eller reflektion över den rådande situationen. Ett passande sätt att avrunda vår corona-konsertserie. Sjukdom, död och oro sveper över världen. På kort tid har Nordens och Europas kronjuvel, den fria rörligheten, bytts mot utegångsförbud. Militären patrullerar gränserna och stoppar de nordiska grannländernas medborgare från att komma in, i hopp om att förhindra ett virus som härjar överallt. Mitt i smitthärdens nordiska epicentrum, Stockholm, sitter sex ålänningar fast.

Den finländska staten har utlyst undantagstillstånd som även omfattar öriket Åland; skolor, restauranger och gränser stängs och de tiotals färjor som en vanlig dag förbinder ålänningarna med Sverige förbjuds under en period att ta passagerare ombord. En gång var Sverige, Finland och Åland samma land. Men just nu är varken de sex ålänningarna eller utlänningar välkomna över havet – inte ens de många läkare som regelbundet veckopendlar och försörjer det åländska sjukhuset med livsviktig personal tilläts under en period att stiga ombord.

Utestängda från sitt hemland har de sex ålänningarna tagit tillflykt till en takvåning för att reflektera över situationen. På gatorna utanför fortsätter såväl smittspridningen som det dagliga livet. Barnen går som vanligt till sina skolor, vårglada pensionärer fikar efter solljus på nyöppnade uteserveringar och biograferna visar årets senaste filmer. Samtidigt har soldater byggt om Stockholmsmässan till en intensivvårdsavdelning. Sjukdomen växer, hand i hand med dödstalen, till nivåer som saknar motstycke i övriga Norden.

I virusets märkliga kontraster möts de sex ålänningarna under takbjälkarna för att sätta ljud på sina känslor och tolka det nya surrealistiska gränslandet i smittans fotspår. En av artisterna tillhör riskgrupperna och kan inte ansluta fysiskt, istället klär hon känslan av isolering i bild genom strömmad videokonst från köksbordet. Mycket i världen har under denna vår upplevts som upponer och bakvänt. Och det är just i detta som konsertens namn bottnar. SURIV. Bakvänt VIRUS.

Medverkande artister: Fredrik Mattsson, saxofon och flöjter Zaida Ponthin, fiol Filip Karlström, elgitarr Anders Brunnsberg, slagverk Axel Jonsson, elektronik Julia Johansson, videokonst Var? http://nipalive.ax När? 5.6, kl. 19.00 Foto: Marcus Borenius

Scheduled Konsertit

Linkki konserttiin