Haluatko järjestää livekonsertin? Minimissään se tarvitsee ainoastaan esimerkiksi Facebook-applikaation kännykkään josta voit käynnistää live-esiintymisen.
Yleisohjeet eri alustoille striimin teosta:
Instagram
Facebook
Youtube
Twitch
Liven voi toteuttaa halvalla tai kalliilla. Karvalakkimallilla tai ammattimaisesti. Kaikki riippuu siitä, mitä lähetykseltään hakee.
Kannustamme kokeilemaan eri vaihtoehtoja. Kuitenkin vaikuttaa siltä, että teknisesti “kömpelösti” toteutettu konsertti voi olla aivan yhtä vaikuttava kuin isompi tuotanto. Tärkeää katsojan kannalta on, että kameran edessä ollaan läsnä. Puhu yleisölle. Mokailu, tekniset kömmähdykset, katkokset tai säätäminen tuo inhimillistä lisää lähetykseen.
Käytännössä taivas on rajana sille, kuinka monimutkaiseksi ja kunnianhimoiseksi oman nettikeikkansa haluaa rakentaa. Esimerkiksi Yleisradio, Ruutu ja Keikalla.fi toteuttavat kaikki ammattitason tuotantoja. Vastaan on tullut myös todella kekseliäitä ratkaisuja. Muun muassa tamperelainen SWÄG-kollektiivi on rakentanut virtuaalisen klubiympäristön, jossa hahmo liikkuu keikalta toiselle luomansa avatarinsa avulla.
Teknistä osaamista tarjotaan kaupallisesti. Tiedossamme on ainakin Mediapalvelut– ja Rajulive -sivusto, jotka molemmat tarjoavat bändeille livelähetysten tekomahdollisuutta.
Tekijänoikeuksista:
Teoston sivuilta kannattaa lukea yleisartikkeli musiikin striimauksesta pandemian aikana
Muusikoiden kannattaa lukea myös Teoston sivu tuesta koronaviruksen jyllätessä.
Jokaiselle striimintekijälle on hyvä muistuttaa, ettei riko tekijänoikeuksia. Robotit seuraavat livelähetyksiä tekijänoikeusrikkomusten varalta. Asia koskettaa etenkin coverbändejä.
Kannattaa varmistaa, että sinulla on oikeus esittää muiden töitä omalla sivullasi. Rikkomusten sattuessa tekijänoikeuksien haltijat voivat päättää juridisista seurauksista.
Kun bändi/artisti pitää oman livestream-keikan eikä raha liiku, keikan ilmoitus toteutuu Teosto-ilmoituksen muodossa. Teostolla on Facebookin, Instagramin ja Youtuben kanssa lisensointisopimus. Näissä palveluissa musiikin striimaus onnistuu ilman erikseen hankittavaa lupaa.
Jos olet Teoston asiakas ja esiinnyt Facebookissa, Instagramissa tai Youtubessa, muista tehdä keikastasi Teostolle esiintymisilmoitus! Tämän myötä palvelut maksavat korvauksia musiikistasi Teostolle ja Teosto tilittää korvauksia asiakkainaan oleville musiikintekijöille ja musiikkikustantajille.
Musiikin striimauksesta ja käytöstä poikkeustilanteessa kannattaa lukea Teoston sivuilta. Teostolta voi pyytää myös lisäapua ja neuvoja, mikäli kysymyksiä herää.
Poliisin sivuilta löytyy kattava yleisohjeistus rahankeräyksestä.
Muita hyviä artikkeleita striimin toteuttamisesta:
Telmu ry: Koronakeikan järjestäminen livestreamina
Newmusicbox: Live Streaming 101: Why Live Stream?
Timo Stjernbergin OBS Studion pikakurssi
Nettilivejen ansaintalogiikka:
Yksi tapa tukea ilmaisen nettikeikan tehnyttä artistia on ollut jakaa tietoa hänen keikastaan ja musiikistaan, seurata artistin nettisivuja sekä ostaa nettijulkaisuja, levyjä ja fanituotteita.
Myös joukkorahoituskampanjoita kokeillaan. Nettiin on ilmestynyt esimerkiksi Korona Aid -mesenaattikampanja.
Maaliskuun aikana on luotu myös maksullisia keikkaportaaleja. Tämänlaisia ovat esimerkiksi Semilive, Eleventlive ja Keikalla.fi -livestream-palvelut.
Nettikeikkojen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä:
Koronakonsertit suosittelee ja toivoo, että jokainen artisti säilyttää keikkansa vähintään omalla kovalevyllään.
Vaikka nettilivestriimit saattavat tuntua tällä hetkellä hetkelliseltä ilmiöltä, voivat ne tulevaisuudessa olla kulttuurihistoriallisesti arvokasta materiaalia. Muistiorganisaatiot keräävät parhaillaan jälkiä koronapandemiakokemuksista tuleville sukupolville. Kansalliskirjasto kerää suomalaisia koronapandemiakokemuksia koskevaa verkkoaineistoa netissä. Myös Koronakonserttien sivusto on lähetetty seurattavien listalle.
Lisäämme ja kokoamme yleistietoa eri alustoista ja tekniikoista kun ehdimme! Meille saa lähettää myös vinkkejä ja ehdotuksia osoitteeseen koronakeikat (a) gmail.com