Café Barock: Concerto delle Donne (Ensemble Nylandia)

Café Barock: Concerto delle Donne Live-streamaus Ensemble Nylandian Youtube-kanavalla su 24.5.2020 klo 15 Balderin salista Firenzen cameratan inspiroimaa musiikkia 1500-1600 lukujen taitteen Pohjois-Italiasta ja Mitra Virtaperkon runoja runoilijan itsensä esittämänä.

Tuuli Lindeberg, sopraano Aira Maria Lehtipuu, barokkiviulu Anna-Maaria Oramo, cembalo Mitra Virtaperko, sanataide Käsiohjelmateksti (sis. laulujen sanat ja suomennokset) Holvista: https://holvi.com/shop/ensemblenylandia/

HUOM! Koronavirustilanteen vuoksi yleisötilaisuutta ei järjestetä Balderin salissa mutta konsertti lähetetään Youtube-streamauksena. Concerto delle Donne -konsertti herättää hetkeksi henkiin Firenzessä 1570–80-luvuilla toimineen Firenzen cameratan renessanssin ja varhaisbarokin musiikin ja nykyrunouden lyödessä kättä Balderin salissa 24.5.2020.

Firenzen cameratan tilaisuuksissa kohtasivat ja keskustelivat monet oman aikansa kulttuurivaikuttajat, runoilijat, muusikot, humanistit, mesenaatit ja intellektuellit kreivi Giovanni de Bardin suojeluksessa. Tämä yhteisö pyrki palauttamaan antiikin ihanteet ja klassisen retoriikan periaatteet musiikkiin ja draamaan ja tuli samalla luoneeksi uuden tyylin eli barokkimusiikin sekä oopperan perusteet.

Firenzen Cameratan kukoistuskauden aikana Ferrarassa toimi myös kolmen tunnetun naisvirtuoosin laulu- ja soitinyhtye nimeltään Concerto delle donne, jolle muiden muassa Luzzasco Luzzaschi sävelsi bravuurinumeroita. Firenzen Cameratan kulttuurivaikuttajien joukkoon kuuluivat muun muassa Galileo galilein isä Vincenzo Galilei, säveltäjä Giulio Caccini ja runoilija Ottavio Rinuccini, josta tuli yksi varhaisbarokin kaikkein sävelletyimmistä runoilijoista.

Claudio Monteverdin kuuluisia teoksia on sävelletty Rinuccinin teksteihin, mutta konsertissa kuullaan kepeä duettosävellys Zefiro torna. Niinikään Firenzen Cameratan piirissä vaikutti säveltäjä Emilio de’ Cavalieri, joka koordinoi Medicin suvun suurimuotoiset hääjuhlallisuudet vuonna 1589 ja oli osaltaan säveltämässä näistä juhlista kuuluisimpina elämään jääneitä sävellyksiä, niin kutsuttuja Pellegrina-intermedioita.

Niiden ohella renessanssin ja barokin murroskohdan soitinvirtuosismin diminuutioperinnettä edustavat Giovanni Bassanon ja Riccardo Rognonin teokset. Muutoin konsertin instrumentaalimusiikista henkii Cameratan filosofian mukainen tekstikeskeisyys muunnettuna musiikin muotoon.

Dario Castello toimi Venetsiassa ja oli eräs uuden instrumentaalityylin edelläkävijöistä. Hänen teoksissaan yhdistyvät puheenomaisuus, raikas kekseliäisyys ja tekninen taituruus.

Barbara Strozzi edustaa ohjelmassa taiturillista naismuusikkoutta, joka on barokin ajan kirjallisuudessa vielä verrattain harvinainen ilmiö. Säveltäjänä Strozzi oli syvällinen ja virtuoottinen tarinoiden ja tunnetilojen tulkki. Järjestää Café Barock / Kulttuuriyhdistys Ensemble Nylandia ry

Scheduled Uncategorized

Linkki konserttiin