Jazz från Dexter (NIPÅ LIVE)

Nordens intstitut på Åland (NIPÅ) fortsätter med de uppskattade fredagskonserterna på nipalive.ax. Den 29 maj klockan 19.00 blir det dags för lite skön dansk jazz från Dexter Jazzhus i Odense. En trumpet, en gitarr, en kontrabas och trummor. Fyra musiker, alla tidigare studenter från Odense (Syddansk Konservatorium) förs samman för en exklusiv konsert.

Deras gemensamma nämnare är deras tidigare lärare vid konservatoriet, som också är trummisen Anders Mogensen och intiativtagare till konserten. – Vi kommer att se helt nya musikaliska uttryck när vi måste tänka ur boxen på grund av begränsningar, säger Anders.
Han ger uttryck för det faktum att den här konserten aldrig skulle blivit av om vi inte hade den upponervända värld som vi just nu har. Just den här spelningen skulle inte blivit verklighet om inte musikerna tvingats ut ur sina normala spår i livet.

Jazzhuset Dexter, är en mötesplats mitt i Danmark, i Odense. Odense är HC Andersens hemstad och rent geografiskt det mest centrala läget i Danmark. I början drevs jazzhuset av Poul Falck, en engagerad affärsman som älskade jazz och samtidigt hade sitt eget storband (Tiptoe Bigband) som han mer eller mindre betalade för ur sin egen ficka. Poul Falck, var arvingen till Falck Empire, då Danmarks enda riktiga räddnings- och ambulanstjänst. Jazzhuset Dexter nominerades som en regional plats och heter nu Musikhuset Dexter. Att vara en regional plats innebär att man ingår ett avtal med Kulturdepartementet, där man åtar sig att tillhandahålla kvalitet och mångsidighet i repertoaren. Detta utlöser ett statligt stöd som kan kompletteras med kommunalt stöd samt intäkter från bl.a. biljettförsäljning.

Mads La Cour, trumpet/flygelhorn
Richard Andersson, kontrabas
Simon Krebs, gitarr
Anders Mogensen, trummor
Var? http://nipalive.ax
När? 29.5 kl. 19
Värd: John Hr Hansen
Live Production: Creative Content Agency Production
Director: Peter Moško
Kamera: Kristína Sopúchová
Sound: Jesper Findshøj

Scheduled Ilmaiskonsertti Konsertit

Linkki konserttiin