Gotisk rock – livekonsert med Lamori

Lamori är ett åländskt band som spelar en spöklik gotisk rock. Nordens institut på Åland (NIPÅ) jobbar hårt för att få en variation i stil och genre i de livesända fredagskonserterna på nipalive.ax. Med Lamoris konsert får vi en total kontrast till vad som tidigare presenteras i online-konserterna. Det blir hårt. Det blir mörkt. Det blir absolut gotiskt fantastiskt. Gotisk rock är en musik genre som utvecklades under slutet på 1970-talet till att bli en distinkt musikstil. Musiken är känd för sina mörka ljud och teman. Genren har haft stort inflytande på populärkulturen, vilket i sin tur ledde till gothic metal, de gotiska klädstilarna samt en bred gotisk subkultur.

Lamoris ljudbild förenar gotisk metall med en mörk våg av modern rock och allt däremellan. Musiken bottnar i mörkrets reservoarer och neonbelysta mardrömmar. Texterna är inspirerade av 80-tals skräckfilmer och gammal romantik, med en sorts makaber elegans. Den musikaliska inspirationen hämtar de från band som The 69 Eyes, The Doors, Marilyn Manson, HIM, Depeche Mode och Stone Sour. Sångaren Matias Juselius berättar att bandet hållit ihop i vått och torrt.
Fyra av oss gick i samma skola, så vi har hängt ihop länge. Vi är som ett gammalt gift par, det gnagas lite i kanterna ibland, men så håller vi ihop i slutändan, berättade Matias tidigare för svenska Yle när de intervjuades för deras låt An angel by your side som i slutet av 2019 utmanade på Vegatoppen.
Det är jättebra att man nyttjar en digital lösning i dessa tider. Att man hittar nya vägar att gå när det är stängt för vanliga live-framträdanden. Det vi vill förmedla är att musik i dessa turbulenta tider kan föra oss samman. Ett verktyg till att ge människor lugn och harmoni, säger Jens från bandet.

Var? http://nipalive.ax
När? 8.5, kl 19
Artist? Lamori

Om Lamori
Bandet skapades 2009 och släppte sitt första album Deadly Desires 2013. Efter att ha skaffat ett avtal med skivbolaget Wormholedeath ett år senare släppte de sitt första stora album To Die Once Again 2016. Det tredje albumet NEO NOIR släpptes den 31 januari 2020. Fyra singlar med tillhörande musikvideor släpptes före albumet. Singeln An Angel by Your Side får mest beröm och har nått över 380.000 visningar på YouTube på bara en månad.
Matias – sång
Marcus – gitarr
Mikael – bas
Jens – keyboard
Emanuel – trummor
Fotobyline: Therese Andersson

Scheduled Ilmaiskonsertti Uncategorized

Linkki konserttiin